tiistai 21. kesäkuuta 2016

Banja n:o 3, Metallostroj (Kolpino)

Kevätauringossa kaikki onnistuu ja asiat vaan tuntuvat paremmilta. Niin saunakin. Varsinkin kun vihdoin niitä löytää Pietarin eteläisistä lähiöistä (tässä oli muutama epäonninen reissu, mutta niistä ehkä myöhemmin).

Reilu parikymmentä kilometriä Pietarin keskustasta kaakkoon sijaitseva Metallostroj on neuvostoaikana perustettu mallitaajama, jossa elämä on muodostunut yhden tehtaan ympärille. Laajemmin alue on suomensukuisten inkerikkojen ikiaikaista asuinaluetta, laskeehan Inkeroisten jokikin hieman etelämmässä Nevaan. Sodanjälkeen rakennettu asuinalue, säännöllisissä ryhmissä olevine kolmikerroksisisine kivitaloineen ja isoine pihoineen on idyllinen. Keväiset kunnostukset ja kulotukset tuovat pikantin lisän ympäröivään hajuavaruuteen.  Jossain toisessa todellisuudessa näin lähellä isoa metropolia oleva asuinalue olisi arvokas.Tässä hetkessä ei kevätkunnostuksia ole oikeasti tehty osin vuosikausiin ja osassa pihoista tuli näyttää joskus jo ottaneen rengin sijasta isännän aseman.

Pihoilta ja joutomailta nouseva savu ympäröi meitä kävellessämme rautatiepysäkiltä nimeltään "19 km" kohti taajaman keskustaa ja saunaa (tätä eivät googlen kartat aina löydä). Saunarakennus on tyylillissti samaa, sodan jälkeen rakennettua viehättävää neuvostokonstruktismia ja kimaltelee auringossa houkuttelevasti. Hitaan raukeassa iltapäivässä termospullot avautuvat puku- ja vilvoitteluhuoneen puisilla penkeillä. Me haimme omat saunaeväämme vastapäisestä valintamyymälästä ja olemme kylmiin juomiimme tyytyväisiä. "Vähintään kerran viikossa", sanovat kanssasaunojamme, ajautuessamme puheisiin saunomismääristä. Tosin "nuoria täällä ei juuri näy"-kommentit eivät tunnu ihan oikeutetuilta, kun samaan aikaan puolet saunojista on alle nelikymppisiä. 

Aurinko tunkeutuu väkisin sisään ikkunalasien pölyn läpi ja valaisee lakattuja, jo tummuneita mäntykaappeja kutsuvasti. Puuliitoksista päätellen lienevät alkuperäisiä tai ainakin lähes. On ihminen joskus osannut miettiä, mikä on ihmiselle hyvä. Muuten kaikkia tiloja hallitsee läpileikkaavasti valkoinen neliölaatta, rivitkin sinnepäin täynnä. Pesuhuoneessa sama tunnelma jatkuu, joku tosin on uusinut suihkut muovisiksi - valurautaiset vesipisteet ovat onneksi vielä tallella. Saunassa on kuumaa, miellyttävää ja hyvin kuumaa. Mutta siis miellyttävällä tavalla. Ja hyvin pimeää, huolimatta ulkona yrittävästä auringosta.

Jäähdytellessämme itse majuri innostuu kehumaan saunaansa. Omien sanojensa mukaan, hän on ollut siellä töissä "aina" tai ainakin pitkään. Saunan lämmitys tehdään aina öisin ja puuta kuulemma riittää. "Asummehan metsän keskellä!" Majuri innostuu niin, että pääsemme jopa näkemään oven, jonka takana olisi ovi, josta pääsisi tilaan, josta kiuasta lämmitetään. Lähes pyhille paikoille siis.

Kiitämme: Mahtavaa tunnelmaa, löylyjä, autenttisuutta, näppärää sijaintia aseman vieressä, hyviä palveluja

Moitimme: No ei tähän nyt oikein mitään keksi.. No ei ollut allasta.

Yhteystiedot:
Banya n:o 3 (Баня №3)
ylitsa Pionerskaya 7 (ул. Пионерская, д.7)
Metallostrojin taajama (пос. Металлострой)
+7 812 464 2257

http://www.spbbpk.ru/filialy/banya-3/

Aukioloajat:
Suljettu torstaisin, loput aukioloajat löytyvät www-sivuilta.

Huomionarvoista: Puulämmitteinen! Alkuviikosta sauna on lähes ilmainen.
















1 kommentti:

  1. Allasta ei ole mutta iso puinen kylmävesipalju, jonne kavutaan korkealle, paikkaa hyvin tilannetta.

    VastaaPoista