torstai 19. marraskuuta 2015

Bateninskie bani

Lesnajan metroaseman (Лесная) lähellä oleva Bateninskie bani (Батенинские бани) herättää hyvin ristiriitaisia tunteita. Toisaalta saunan masentava ulkoasu ja kalliihko hinta pitävät sieltä poissa, mutta toisaalta tunnelma, hyvät löylyt ja lämmitetty iso ulkoallas antavat kaiken taas anteeksi. Ja paikkaan on palattava aina vaan uudestaan. 

1930-luvulla Vyborgskyin alueelle rakennettiin uusi, laaja asuinalue, Батенинский жилмассив (Bateninskiy zhilmassiv), johon sauna ja sen yhteydessä ollut pesula tiiviisti kuuluivat. Neuvostoliittolaista konstruktivismia edustanut rakennushanke oli yksi Leningradin suurimmista ennen sotaa. Tyylillisesti itse jopa puhuisin neuvostofunkkiksesta, mutta en tosin olekaan asiantuntija. Asuinalue on edelleen osittain jäljellä ja sitä ei ole juurikaan ulkoisesti muutettu. Nämä ns. vanhat lähiöt ovat osin hyvin miellyttäviä ja rauhallisia alueita (jos ei oteta huomioon metroasemien neonvalokaaoksia). Vaan saunalle nimensä antanutta ulitsa Bateninaa ei enää ole, nykyään katu on nimetty Neuvostoliiton sankarin, vain 19-vuotiaana kuolleen sotamiehen, mukaan Aleksandr Matrosovan kaduksi (Улица Александра Матросова). Eikä enää ole pesulaakaan ja sauna näyttää nykyään valitettavan nykyvenäläiseltä. Eli ei niin kauniilta. Tällä kertaa pvc-muovista tehyllä, beesiksi läpivärjätyllä paneelilla ei ole paikattu vain tiiliseinien puutteita, vaan koko rakennus on paneloitu kuin vaaleanruskeaksi termiittikeoksi, josta on vaikea tunnistaa 30-luvun tyylikästä saunarakennusta. Pääsisäänkäynnin ulkoseinät on vuorattu verhoilukivillä (tämä on kai oikea sana?), joita näkee normaalisti lähinnä kylpylämainoksissa. Jälleen kerran kontrasti samasta seinästä aukeavien vanhojen myymäläpisteiden luukkujen kanssa hämmentää suuresti. Vain oven yläpuolella oleva rikkinäinen banja-kyltti tuo kokonaisuuteen tuulahduksen autenttisuutta, jopa inhimillisyyttä. 

Kulunut puuovi (ei siis metallia, kuten nykyään aina muualla) vie kadulta neuvostomaailmaan, jossa hämärät käytävät ja ristikkojen taakse suljetut palvelutiskit yhdistyvät epävarmuuteen siitä, että uskaltaako seuraavaan oveen kolkuttaa astuakseen sisään. Kaikkea tätä ympäröi särisevien loisteputkien luoma kelmeä kajo. Jos haluaa ulkoallasta ja ulkona olevaa puusaunaa, on mentävä pohjakerroksen lux-osastolle. Muualta altaalle ei pääse, emmekä ole ylimpiä kerroksia edes kokeilleet. Aivan pihan allasalueen viereen, vuonna 2011 hävitetyn pesulakompleksin paikalle, on viimeisten vuosien aikana rakennettu parikymmenkerroksista modernia asuintaloa. Altaalla on kylmän oluen kera voinut seurailla työn edistymistä ja pohdiskella tulevien asukkaiden reaktioita saunan allasosastoon. Vaan keväällä 2015 asiaan reagoitiin pienentämällä saunan piha-aluetta ja rakentamalla sen ympärille korkea (yllättävän tyylikäs) puinen aita, jonka päälle vielä muoviset näkösuojat (ei niin tyylikästä).

Pihalla on kuitenkin vielä tilaa lämmitetyllä altaalle, pienelle kylmäaltaalle sekä maalatuista pyöröhirsistä rakennetulle pihasaunalle, joka on puulämmitteinen. Pihasauna on pieni ja kapeahko, mutta tehokas. Molemmilla seinustoilla on lauteet, keskellä lavitsa vastakäsittelylle ja takaseinustalla punatiilimuurattu iso kiuas. Yksinkertaista ja toimivaa. Ja vastottajat (mikä lienee suomalainen termi?) osaavat asiansa, suosittelen.

Sisäpuolen tiloissa on turkkilaista ja suomalaista saunaa, iso sisäallas ja suihkut sekä tietenkin venäläinen banja, jossa saunasirkat pitävät moniäänistä konserttiaan. Saunatilojen yleisilme on hyvin siisti, kahvila/ravintola myy jopa tuontioluita ja tietenkin ruokaa. Viikonloppuiltaisin sauna on hyvin täynnä, monet kanta-asiakkaita. Sauna kerää löylyjensä ja palveluidensa takia ihmisiä suojiinsa viikottain, hyvinkin kaukaa. "Onko 1h 45 min paljon vai vähän..?", kysyi eräs, udellessamme miten kaukaa saunaan tulivat.

Kiitämme:
pihasaunaa ja ulkoallasta, hyvää palvelua, löylyjä, puusaunaa, yleistä siisteyttä

Moitimme:
saunan ulkoasua, ulkotilan pienentämistä (tosin se näyttää paremmalta nykyään), ehkä hiukan kallista hintaa

Yhteystiedot:
Батенинские бани (Bateninskie bani)
Улица Александра Матросова 20(ulitsa Aleksandara Matrosova 20)

http://batbani.ru/bateninskie-bani




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti