perjantai 24. huhtikuuta 2015

Köyhän apteekki

Lienee selvää, että tämän blogi juontaa juurensa Juha "Watt" Vainion kappaleeseen "Yleisessä saunassa". Vainion sanoitus kertoo kotkalaisen saunan koruttomasta rehellisyydestä ja yhteisöllisyydestä, pienen pojan, ihmettelijän näkökulmasta. Itse saunakokemuksen euforian (jota on näin kirjoitustaidottomana välillä hankala kuvata) lisäksi minäkin saan suunnatonta iloa siitä, miten saunaan tullessa riisutaan vaatteiden lisäksi asemat ja tittelit, siirretään oma mieli täysin uuteen ja puhtaaseen tilaan. Ja kuten Vainion laulun päähenkilö, niin itsekin koen itseni tarkkailijaksi, mieleltään nuoreksi, joka on valmis uusille kokemukselle. Altis niille.

Yritän minulle suotujen lahjojen valossa kertoa välähdyksenomaisesti ja tajunnanvirran kautta omista kokemuksista pietarilaisissa saunoissa ja ehkä muissakin kulttuuririennoissa. Sillä ilman kulttuuriahan ei ole mitään; ei kansaa, ei ihmistä. Pietarissa, jossa saunakulttuuri on voimissaan, yleisissä saunoissa todella pääsee todella ihmisen lähelle. Voi tuntea elävänsä samaa ohikiitävää hetkeä, aistia voimakasta yhteenkuuluvuutta.

Ajoittain saatetaan myös arvioida ja vertailla saunoja keskenään, mutta se ei ole missään tapauksessa itsetarkoitus, ovathan ne kaikki hyviä tavallansa. Jotkut vaan ovat hiukan parempia kuin toiset. Pietarissa lienee yleisiä saunoja 30-40, laskentatavasta riippuen. Karttaan on merkitty niistä muutamia, noin ensimmäiseen tarpeeseen. Пойдём!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti